Deri sektörü yeniden ayağa kalkıyor

Türk Deri Sektörü Yurt Dışı Pazarlarla Buluştu: Leather&Fur Fashion Fuarı

Türkiye Deri Konfeksiyoncuları Derneği’nin (TDKD) düzenlediği ve deri sektöründeki Türk firmalarının temsilcilerini yurt dışı alıcılarıyla bir araya getiren Leather&Fur Fashion Fuarı, Antalya’da kapılarını açtı. 14 ülkeden gelen yaklaşık bin alıcıyla birlikte Türkiye’den 68 firma, 12-15 Aralık tarihlerinde fuara katıldı. Fuar, deri sektöründe maliyet baskısıyla uğraşan firmalara moral olacak nitelikte.

‘Sektör Yükselişe Geçti’

TİM Deri ve Deri Mamulleri Sektör Kurulu Başkanı Güven Karaca, Türkiye’nin deri sektöründe yaşanan zorluklara dikkat çekti. Karaca, iç maliyetlerin artmasına rağmen düşük döviz kuru sebebiyle Türkiye’nin rakipleri karşısında pahalı kaldığını belirtti. Ancak yaşanan düşüşlerin yavaşladığına ve sektörün pozitif bir yönde ilerlediğine dikkat çekerek, sektörün yükselişe geçtiğini ifade etti.

Deri ve deri konfeksiyon sektörünün Türkiye ihracatı açısından önemini vurgulayan Karaca, sektörün katma değerli ürünler sunduğunu ve Türk ekonomisine ciddi katkı sağladığını belirtti. 2022 yılında sektörün 2 milyar dolar üzerinde bir ihracat gerçekleştirdiğine değinen Karaca, sektörün geleceğe umutla bakabileceğini söyledi.

‘Zor Durumda Firma Yok, Kârsız Çalışmamak İçin Kapasite Düşürüldü’

Firmaların geçici zorluklar yaşadığını belirten Karaca, sektörün hızlı bir şekilde toparlanabileceğine inandığını ifade etti. Fiyat tutma ve finansmana erişim konularında iyileşmeler sağlandığı takdirde sektörün tekrar yükselişe geçeceğini söyleyen Karaca, sektörün öğrendiği derslerle güçlendiğini ve hızlı bir şekilde tepki verebildiğini dile getirdi.

Deri sektörünün kendisini korumaya aldığını vurgulayan Karaca, sektörün müşterileriyle yakın temas halinde olduğunu ve gerektiğinde hızla üretim yapabilecek kapasiteye sahip olduğunu belirtti.

Fuar Sektörü Canlandırıyor, Tüm Alıcılar Antalya’da

TDKD Başkanı Cengiz Sarıgül, sektördeki maliyetlerin yükseliğine dikkat çekerek, fuarın sektöre moral kazandırdığını ifade etti. Sarıgül, fuarın sektörü canlı tuttuğunu ve yeni iş fırsatları yarattığını belirtti. Türkiye’nin deri sektöründeki önemli pazarlarından birinin Rusya olduğunu vurgulayan Sarıgül, Rusya’daki durumun sektörü etkilediğini söyledi.

Ukrayna’nın da Türk deri sektörü için kritik bir pazar olduğunu belirten Sarıgül, rekabetin arttığı bir ortamda sektörün mücadele ettiğini dile getirdi. Fiyatlar konusunda yaşanan zorluklara rağmen sektörün müşterilere kaliteli ürünler sunduğunu vurgulayan Sarıgül, sektörün dinamik yapısının krizleri aşmasına yardımcı olduğunu ifade etti.

Sektör Kendini Koruyor ve Gelişmelere Açık

Sarıgül, sektörün mevcut durumu iyi yönettiğini ve hızlı bir şekilde adapte olabileceğini belirtti. Siparişlerde artış olduğunda sektörün üretim kapasitesini kısa sürede genişletebileceğine değinen Sarıgül, sektörün müşterileriyle sağlam bir iletişimde olduğunu ve sıkıntıları birlikte aşmaya çalıştıklarını söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir